Vesti

U MUZEJU ODRŽANA DISKUSIJA O RAZVOJU SAVREMENE IGRE U SRBIJI I SKANDINAVIJI

16 april 2011

U okviru ciklusa „Tribine“, u subotu 16. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, održana je diskusija pod nazivom „Razvoj savremene igre u Srbiji i Skandinaviji“.

Učesnike i publiku pozdravila je kustoskinja i istoričarka Zorica Janković koja je, između ostalog, kazala da je “Tribina” najnoviji ciklus koji pokreće Muzej Narodnog pozorišta i izrazila nadu da će i on, kao i već pokrenuti ciklusi “Susreti”, “Sećanja”, “Jubileji”, “Promocije”, “Koncerti” i “Školski čas” ostvariti neposredan kontakt publike sa “eksponatima” iz njegovog sećanja i aktuelnim pozorišnim stvaraocima.
Govoreći o Beogradskom festivalu igre, ona je ocenila da su njegov kvalitetan igrački program i dobra edukacija vremenom kod domaćih gledalaca uspostavili visok standard prijema, što je rezultiralo prestižnom pozicijom Beograda i Srbije na evropskoj festivalskoj plesnoj mapi.  
U otvorenom i dinamičnom razgovoru, u kojem su učestvovali direktorka Beogradskog festivala igre, balerina i koreograf Aja Jung, direktor Geteborg baleta Johanes Ohman, operativni direktor Geteborg baleta Stefan Laks, igrač i koreograf Fernando Melo i balerina i koreograf Dalija Aćin, pravile su se paralele o razvoju baleta u našoj zemlji i Skandinaviji, sa akcentom da u svemu tome veliku ulogu ima ne samo razlika u  ekonomskoj snazi, već i različita istorija Srbije i Švedske, kao i regiona u kojima se te dve države nalaze. Takođe, razgovaralo se i o uspešnom kontinuitetu koji ima Beogradski festival igre, kao i veoma dobroj saradnji koja postoji sa Švedskom. Tu je posebno apostrofirana višegodišnja saradnja Narodnog pozorišta u Beogradu sa Kraljevskim dramskim pozorištem “Dramaten” iz Štokholma, te saradnja Beogradskog festivala igre sa Kulberg baletom i Geteborg baletom.
M.B.