Vesti

Glumcu Bojanu Krivokapiću uručena Nagrada „Petar Banićević“

23 februar 2018

Nagrada „Petar Banićević“ za 2017 godinu, za mladog glumca koji je iskazao visok profesionalizam u radu i odnosu prema Narodnom pozorištu, uručena je 24. februara Bojanu Krivokapiću.

Jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao dramaturg Slavko Milanović, a članovi su bili glumica Sena Đorović i v.d. direktora Drame Željko Hubač, priznanje je dobio za ulogu Đoke u predstavi „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, u režiji Andraša Urbana.

Krivokapiću je nagradu uručila unuka nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Iva Banićević.

U obrazloženju, pročitanom na svečanosti, održanoj posle izvođenja tog komada, ocenjeno je da Krivokapića krasi osećanje mere u igri, veliki profesionalizam i timski odnos prema kolegama i ansamblu.

„Krivokapić već nekoliko godina ima najveći broj odigranih predstava u sezoni, a trenutno igra u 14. naslova na redovnom repertoaru Drame Narodnog pozorišta, u delima Šekspira, Čehova, Gogolja, Sterije, Selimovića... Veliki umetnički iskorak Krivopkapić je pokazao u prethodnoj saradnji sa rediteljem Andrašom Urbanom u predstavi „Rodoljupci“ J.S. Popovića, u kojoj, kako je kritika isticala, smišljeno distanciran preživljava najstrašnije događaje i vrhunskim glumačkim umećem dočarava niz kompleksnih stanja bez reči“, navodi se u obrazloženju i podseća da je Krivokapić svoje potencijale nastavio da unapređuje igrajući u višestruko nagrađivanoj predstavi „Ivanov“, da bi, potom, ulogom Đoke u predstavi „Sumnjivo lice“, ovaj umetnički uspon potvrdio i zaokružio na scenski jedinstven i uzbudljiv način.

„Rame uz rame sa prethodnim dobitnicima, Igorom Đorđevićem, Nenadom Stojmenovićem, Milošem Đorđevićem, Nadom Šargin, Pavlom Jerinićem i Senom Đorović, glumac Bojan Krivokapić zaslužuje da ponese ovu prestižnu nagradu i verujemo da će u novim rolama dostići uspeh velikog glumca Petra Banićeviće, čije ime nosi ova prestižna Nagrada Nacionalnog teatra“, dodaje se u obrazloženju žirija koje je pročitao Željko Hubač..
M.B.