Vesti

MINISTAR KULTURE VLADAN VUKOSAVLjEVIĆ I MINISTARKA KULTURE I SPORTA GRČKE LIDIJA KONIORDU OBIŠLI NARODNO POZORIŠTE

20 april 2017

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministarka kulture i sporta Grčke Lidija Koniordu posetili su u četvrtak 20. aprila Narodno pozorište u Beogradu.
Ministre je primio upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić, a sastanku su prisustvovali i ambasador Grčke u Beogradu Elias Eliadis, direktor Drame Narodnog pozorišta Željko Hubač, predsednik Upravnog odbora NP Aleksandar Gatalica, glumci Olga Odanović, Ivan Bosiljčić i Sloboda Mićalović.
Savić je upoznao ministarku Koniordu sa radom, istorijatom i bogatim repertoarom Narodnog pozorišta, kao i sa dobrom saradnjom koju imaju sa grčkim pozorištima.
Ministarka, koja je kao glumica i reditelj sarađivala sa mnogim pozorištima u svojoj zemlji i šire, odmah po ulasku u Narodno pozorište izjavila je da se već oseća kao kod kuće i oduševljeno razgledala zgradu srpskog nacionalnog teatra.
Ona je predstavila Saviću i ministru Vukosavljeviću rad pozorišta u Grčkoj, posebno tamošnjeg nacionalnog teatra, primetila da je danas svuda rasporastranjena fuzija različitih umetnosti i naglasila potrebu da se pruži prilika "novim glasovima" i mladim umetnicima.
Koniordu je istakla da u Grčkoj, uprkos krizi i činjenici da uvek nedostaju sredstva, ljudi neumorno stvaraju, kreativni su i kulturom se bore protiv svega što se dešava, i konstatovala da upravo zbog toga treba biti otvoren za nove ideje i nove glasove, čiji će rezultati možda kroz generaciju-dve prerasti u remek-dela.
Ministarka je kazala i da je važno umetnošću probuditi u ljudima svest šta se sve dešava u svetu i zainteresovati ih za probleme kao što je migrantska kriza, dodavši da samo u Atini imaju oko 200 nezavisnih teatara koji imaju po dve i tri scene te se proizvodi ogroman broj predstava.
Ministar Vukosavljević je upoznao svoju koleginicu sa Strategijom kulturnog razvoja koju je Ministarstvo završilo i koja se odnosi na period od 10 godina.
Koniordu je obišla postavku Muzeja Narodnog pozorišta i prisustvovala je probi predstave "Ričard Treći" u režiji Snežane Trišić.