Vesti

Predstava „Ožalošćena porodica“ oduševila užičku publiku na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“

7 novembar 2018

Čuvena drama Branislava Nušića „Ožalošćena porodica”, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, izvedena je 7. novembra s velikim uspehom u Narodnom pozorištu Užice, u okviru 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“.

Oduševljena publika u prepunoj sali, koja je komad nagradila ocenom 4,04, pozdravila je dugim i snažnim aplauzom glumačku ekipu u kojoj su bili Saša Torlaković (Agaton Arsić), Radmila Živković (Simka), Danica Maksimović (Sarka), Nebojša Dugalić (Proka Purić), Vanja Ejdus (Gina), Aleksandar Srećković (Tanasije Dimitrijević), Nela Mihailović (Vida), Slobodan Beštić (dr. Petrović, advokat), Suzana Lukić (Danica) i Dušan Matejić (Mića). 

Posle predstave, održan je veoma posećen okrugli sto o ovom komadu koji je premijerno izveden 19. januara ove godine, tačno na 80-tu godišnjicu smrti našeg slavnog komediografa, a u razgovoru, koji je vodila pozorišni kritičar i dramaturg Aleksandra Glovacki, učestvovali su Saša Torlaković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, dramski pisac i dramaturg Almir Imširević i selektor festivala, pozorišni kritičar Bojan Munjin.  

U žanrovskom smislu, „Ožalošćena porodica“ je i komedija i tragedija, gde su činjenice tragedija, dok ugao Nušićevog posmatranja na te crne činjenice ukazuje da je reč o komediji.

Uprkos pohlepi, gramzivosti, samoživosti, licemerstvu... junaka ove priče, Marković ih, ipak, ne osuđuje, već sa određenom dozom ljubavi i empatije ukazuje da i u njima, bez obzira na sve te devijantnosti, postoji zrno ljudskosti, ali i, ponekad, odlika beskrajno šarmantnih stvorenja.

Ti i takvi, i danas, veoma prepoznatljivi likovi, koji na razne načine, kroz niz elemenata verbalne i komedije situacije, pokušavaju da se domognu nečega što nije njihovo, izazivali su tokom predstave puno smeha, ali i komentara da Nušićeve replike nikad ne zastarevaju i da pripadaju svakom vremenu.

Reditelj Marković potpisao je i izbor muzike, a u autorskom timu su i Molina Udovički Fotez (dramaturg), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Matija Vučićević (scenograf), Maria Marković Milojev (kostimograf) i Vladimir Petričević (dizajn zvuka).

Na festivalu, koji se ove godine održava pod Nušićevim sloganom „Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu", publika će u takmičarskom delu programa videti sedam najboljih, žanrovski raznovrsnih ostvarenja iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. 

Pored “Ožalošćene porodice”, Munjin je odabrao i predstave “Kad bi Sombor bio Holivud”, autorsko ostvarenje Kokana Mladenovića (NP iz Sombora), “Korešpodencija”, u režiji Gorčina Stojanovića (Zvezdara teatar iz Beograda), “Zašto je poludeo gospodin R?” Boba Jelčića (JDP), “Kroćenje goropadnice” Ivana Plazibata (HNK iz Splita), “Pet života pretužnog Milutina” Aleksandre Milavić Dejvis (Atelje 212) i “Krvave svadbe” Igora Vuka Torbice (Grad teatar Budva i SNP iz Novog Sada).
M.B.