Vesti

Premijerno izvedena predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“

30 april 2022

Predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića, u čijem središtu je tema o zlostavljanoj ženi koja je počinila ubistvo, a u zatvoru osetila slobodu, premijerno je izvedena 30. aprila na Sceni „Raša Plaović" u dramsko-muzičkoj formi, sa Vanjom Ejdus u naslovnoj ulozi. 

Taj komad, nagrađen je na konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst 2020. godine, a njegova praizvedba realizovana je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu sa Pozorjem i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” 2022.

U podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe) i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević (Hor). 

Naslovna junakinja je fiktivna ličnost, a mladi pisac inspiraciju za priču našao je u knjizi Milutina A. Popovića iz 1898. godine „Zatvorenice - Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda”.

Sudbina Aleksije Rajčić je da u sudaru sa neslobodom u svakom smislu dolazi do zločina kao jedinog izlaza i do zatvora kao nekog, paradoksalno, prostora slobode. Ona je figura koja predstavlja sve žene koje su u sličnoj poziciji i danas i u istoriji. 

Kao i druge žene kojima je okružena, a čiji životi predstavljaju model po kom se očekuje da funkcioniše i njen, u svetu ogrezlom u patrijarhat, Aleksijino je samo da ćuti i trpi. Životu koji je, i pre nego što je počeo, osuđen na nasilje, nemogućnost izbora, a samim tim i nemogućnost emancipacije ili sreće, alternativu predstavlja jedino – smrt. 

Kroz specifičan stilski zahvat u kom sve sporedne junake i junakinje sjedinjuje u muški i ženski hor, autor komada izdvaja Aleksiju i njeno iskustvo, time ih stavljajući u kontrapunkt sa depersonalizovanim akterima ove priče, odnosno društvom, koje na kraju i jeste najveća prepreka u potrazi ove žene za srećom i slobodom.

Dramaturg predstave je Tijana Grumić, a u umetničkom timu su i Andrea Rondović (scenograf), Velimirka Damjanović (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Damjan Kecojević (koreograf), Danica Krstić (saradnik etnomuzikolog) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Prve reprize su 4. i 5. maja.