Vesti

SVEČANIM PROGRAMOM NA VELIKOJ SCENI, NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU PROSLAVILO 146 GODINA POSTOJANjA

22 novembar 2014

Svečanim programom pod nazivom "22. novembar je Dan našeg pozorišta", u okviru kojeg su dodeljena godišnja priznanja za umetničke i radne rezultate, Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je 146. rođendan.
Uvod u proslavu, prema scenariju Željka Hubača, započeo je projekcijom dokumentarnog filma autora Balše Đoga u kojem je slikom dočaran deo onoga što je na umetničkom planu urađeno u proteklih godinu dana.
Kao i svake godine, u okviru programa koji su ovaj put vodili Zlatija Ivanović i Bojan Krivokapić, prezentovan je i mali podsetnik vezan za najbitnija dešavanja u prethodnoj sezoni u kojoj je, pored predstava sa redovnog repertoara i brojnih gostovanja, izvedeno deset premijera i jedna premijerna obnova.
Među njima su predstave: "Srpska trilogija", "Narodni poslanik", "Majka Hrabrost i njena deca", "Naši sinovi", "Kod večite slavine", "Knjiga druga", "Leteći Holanđanin", "Toska", "Krcko Oraščić", "Prokleta avlija" (koprodukcija sa Nacionalnom fondacijom za umetničku igru ) i premijerna obnova Verdijeve opere "Travijata".
Predstave su učestvovale na domaćim i inostranim festivalima i smotrama kao što su Prvi internacionalni festival teatara balkanskih zemalja u Bursi (Turska), Dani komedije u Jagodini, Dani „Milivoja Živanovića“ u Požarevcu, Festival drame BiH u Zenici, Sterijino pozorje u Novom Sadu, Međunarodni teatarski festival Skoplje, Festival „Grad teatar Budva“, Vukov sabor, Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” u Leskovcu, Pozorišni festival „Teatar u jednom dejstvu” u Mladenovcu, Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru, Internacionalni muzički festival u Temišvaru (Rumunija), Internacionalnom festivalu Servantino u meksičkom gradu Guanahuatou...
Ni ove godine nisu izostala priznanja i nagrade.
Predstava "Izbiračica" na Danima komedije u Jagodini osvojila je četiri priznanja - za najbolje rediteljsko ostvarenje, za najbolje glumačko ostvarenje, za najbolju kostimografiju i za najbolju scenografiju, a drama "Bizarno" dobila je Nagradu "Boris Kovač" i Nagradu "Krstomir Milovanović" za vizuelni identitet.
Balet Narodnog pozorišta dobio je Specijalnu pohvalu Profesionalnog udruženja Baleta Srbije za visok profesionalni nivo i doprinos promociji kulture Srbije na brojnim gostovanjima u svetu, dok je Udruženje baletskih umetnika Srbije dodelio Nacionalnom teatru Povelju zahvalnosti.
Glumica Nela Mihailović dobila je Nagradu za glavnu žensku ulogu na filmskom festivalu u Korintu (Grčka) i "Zlatnu značku" Kulturno prosvetne zajednice Srbije, a njen kolega Miloš Đorđević laureat je Nagrade "Petar Banićević".
Glumac Nebojša Dugalić dobio je Nagrade Grada Beograda i Godišnje nagrade JDP-a, maestro Dejan Savić primio je priznanje "Zlatni beočug" za trajni doprinos kulturi Beograda, a prvak Baleta Konstantin Kostjukov Nagradu "Terpsihora".
Među nagrađenima su i dramski umetnici Miodrag Krivojapić (dobitnik Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na Glumačkim svečanostima ''Milivoje Živanović'', Nagrada za dramsko stvaralaštvo na 28. festivalu Budva grad teatar), Ljiljana Blagojević (Nagrada „Vitez Srbije“), Sonja Jauković (Vukova nagrada za 2013, za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru), Nataša Ninković (Godišnja Nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta), Igor Đorđević ( Sterijina nagrada za uloge u predstavi "Bizarno", Nagrada za najboljeg glumca na „Joakimu Vujiću“, "Zoranov brk", Najbolji glumac na Danima Zorana Radmilovića), Aleksandar Srećković ("Zlatna značka" Kulturno prosvetne zajednice Srbije), Nebojša Kundačina ("Zlatna značka" Kulturno prosvetne zajednice Srbije), prvakinje Opere Dragana del Monako (Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“) i Snežana Savičić Sekulić ("Zlatna značka" Kulturno prosvetne zajednice Srbije), prvakinja Baleta Milica Bijelić (Nagrada Udruženja baletskih umetnika Srbije za životno delo), solista Baleta Aleksandar Ilić (Nagrada "Filip Višnjić" za životno delo)...
Nažalost, period od prošlog Dana pozorišta pamtiće se i po tome što su nas zauvek napustili: Miodrag Pavlović, Mile Radulović, Aleksandar Kolarević i Živojin Žika Jovanović.
U toku prošle obeleženo je i nekoliko jubileja: Jasmina Trumbetaš Petrović - 20 godina umetničkog rada, Zorica Mitev Vojnović - 30 godina umetničkog rada, a predstave "Heda Gabler" i "Važno je zvati se Ernest" proslavile su 50 izvođenja.
Narodno pozorište nastavilo je da neguje saradnju sa domaćim i inostranim teatrima i umetnicima, a u sva tri umetnička ansambla su tokom cele sezone gostovali brojni umetnici iz zemlje i inostranstva.
Povodom Dana pozorišta, stigli su mnogobrojni telegrami i čestitke, a ovom prilikom voditelji su pročitali pozdrave koje su uputili brigadni general, načenik Vojnomedicinske akademije prof. doktor Marijan Novaković, direktorka In Hotela Ružica Petrović Dedijer i glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Mihailo Lađevac koji već godinu i po dana privremeno boravi na Novom Zelandu.
Obraćajući se brojnoj publici, v.d. upravnika Dejan Savić ocenio je da je Narodno pozorište u prethodnih godinu dana ostvarilo veoma dobre rezultate i najavio da će  repertoarska politika u narednom periodu "imati jedno blago pomeranje ka savremenom i modernom".
- Zadovoljni smo ovom sezonom, imamo dobru saradnju sa novim Upravnim odborom. Narodno pozorište mora da bude svetionik i primer po pitanju repertoarske politike, organizacije, raspolaganja budžetskim sredstvima, kao i po odnosu prema publici - poručio je Savić.
On je podsetio na inicijativu Narodnog pozorišta da se Velika scena nazove imenom Branislava Nušića, ali je dodao da konačna odluka neće biti doneta bez konsenzusa kulturne javnosti.
U nastavku programa, dodeljena su brojna priznanja, među kojima i Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu koja je ove godine pripala drami "Majka Hrabrost i njena deca", Bertolda Brehta u režiji Ane Tomović.
Po odluci Upravnog odbora Kuće, Plaketu Narodnog pozorišta u Beogradu povodom značajnih aktivnosti u radu Narodnog pozorišta ove godine su dobili preduzeće Visan Doo i reditelj Opere u penziji Dejan Miladinović.
Nagradu za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja dobili su Nebojša Kundačina (za ulogu Rape u predstavi „Kod Večite slavine“ i Sveštenika u predstavi „Majka Hrabrost i njena deca“), Nebojša Dugalić (za ulogu Ćope u predstavi „Kod Večite slavine“), Bojana Žegarac (za ulogu Maše u predstavi „Krcko Oraščić“),  Igor  Pastor (za ulogu Krcka Oraščića u istoimenoj predstavi), Miodrag D. Jovanović (za ulogu Holanđanina u predstavi „Leteći Holanđanin“) i Ana Rupčić (za ulogu Sente u predstavi „Leteći Holanđanin„ i ulogu Toske u istoimenoj predstavi).
Nagrada za vrhunska umetnička ostvarenja, odnosno za izuzetno značajan umetnički doprinos pripala je prvakinji ansambla Drame Dušanki Stojanović Glid, a Nagrada za izuzetan radni doprinos - dizajneru u Izdavačkoj delatnosti Narodnog pozorišta Jovanu Tarbuku.
Prema odluci upravnika Narodnog pozorišta, ove godine Srebrnjak Narodnog pozorišta dobila je verna saradnica "Pozorišnih novina" od prvog broja Milica Zajcev, dok je Pečat Narodnog pozorišta pripao prvacima Drame u penziji Miodragu Krivokapiću i Sonji Jauković.
Krunu svečanosti, kao i svake godine, predstavljala je dodela Nagrade „Raša Plaović“, za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama između dva Dana pozorišta, koju je ove godine dobila Dara Džokić za ulogu Vajolet Veston u predstavi "Avgust u okrugu Osejdž", po tekstu Trejsija Letsa, u režiji Ljiljane Todorović i produkciji Ateljea 212.
U obrazloženju žirija, u kojem su bili predsednik Dejan Mijač i članovi Molina Udovički Fotez, Ksenija Radulović, Slavko Milanović i Vojin Ćetković, navedeno je, između ostalog, da je u toj predstavi kreiran niz međusobno različitih likova i složenih odnosa, zasnovanih na lokalitetskom portretisanju američke provincijalne sredine savremenog doba, kao i univerzalnom sloju porodičnih aveta prošlosti.
"U tom prepletaju kompleksnih odnosa ženskih i muških likova, posebno mesto zauzima odnos majke i ćerki, možda i kvantitativno najmanje zastupljen u dugoj istoriji dramske literature. U takvoj su scenskoj strukturi, a vođeni preciznim uputstvima rediteljke Ljiljane Todorović, glumci Ateljea 212 kreirali zasebne studije karaktera, što je i jedna od najbitnijih osobenosti ove vrste dramskog izraza: a među njima, Dara Džokić u ulozi Vajolet Veston, prva je među jednakima. Ogorčenje i lucidnost, pođednako su dominantne karakteristike tako kreiranog dramskog lika, majke triju ćerki i ženskog stožernog lika porodice Veston, osobe koja od sudbinskih nedaća pokušava da pobegne u alkohol, ludilo, cinizam".
Prema mišljenju članova žirija, putem studiozne analize karaktera i psihološkog nijansiranja realistički kompleksnog dramskog materijala, Dara Džokić glumačku interpretaciju lika Vajolet Veston bazira na prožimanju emotivnih i ekplozivnih strana ljudske prirode.
"Što je još značajnije, i pored potencijalne zavodljivosti ovakve vrste scenskog pristupa – njena glumačka sredstva nisu zasnovana na plasiraranju spoljašnjih sredstava i ispoljavanju scenskog šarma, već, naprotiv – na pronalaženju preciznih i odmerenih unutrašnjih sredstava u kreiranju dramskog lika. Otud njena uloga Vajolet Veston doprinosi daljem održavanju visokih kriterijuma koje promoviše nagrada ,,Raša Plaović”, a to je afirmacija najviših vrednosti u umetnosti glume i podsticanje studioznog i kreativnog napora na pozorišnoj sceni. Pored ovoga, a bez ikakve želje za uobičajenom frazeologijom u ovakvim prilikama, žiri za dodelu Nagrade ,,Raša Plaović” izražava i zadovoljstvo što pred njim nije bio jednostavan zadatak: naime, visoka konkurentnost u pogledu uspešnih glumačkih interpretacija tokom ove godine na beogradskim pozorišnim scenama, pruža izvesnu veru u pogledu mogućnosti prevazilaženja urušenih vrednosnih kriterijuma koji duboko potresaju čitavo naše društvo, pa i kulturu", ocenjeno je u obrazloženju žirija koje je pročitao gospodin Dejan Mijač.
Prestižno priznanje ovogodišnjoj dobitnici uručili su praunuka Raše Plaovića - Irena i predstavnik Opštine Ub Dušan Savić.
Džokić je, zahvaljujući se na nagradi, rekla da joj ona predstavlja čast i radost, vetar u leđa i potvrdu da se isplati baviti se teškim i lepim glumačkim poslom.
- Plaović je jedan od velikana koji su nam ostavili nešto u nasleđe, zato osećam obavezu i odgovornost prema novoj plejadi mladih umetnika, koja je stigla, a nema gde da kaže šta misli i oseća. Ovih dana kada Raša dočekuje Ćirilova, Nikolu Simića, Mariju Crnobori, posebno mi je važna vest o događaju od sinoć u bivšem bioskopu „Zvezda”. Ne rade bioskopi, zatvoreni su muzeji, a grupa mladih kreativaca je kao gradska gerila preuzela prostor za svoj program. Pozorišta se još drže i koristim ovu scenu za apel da podržimo te mlade ljude - rekla je gospođa Džokić koja je 27 laureat ove prestižne nagrade.
Dosadašnji dobitnici su Petar Banićević (1988, 2001), Lazar Ristovski (1989), Branislav Ciga Jerinić (1990), Branimir Brstina (1991), Petar Kralj (1992), Vera Čukić (1993), Ljuba Tadić (1994), Ksenija Jovanović (1995), Tihomir Arsić (1996), Dragan Mićanović (1997, 2004), Marko Nikolić (1998), Miodrag Mrgud Radovanović (1999), Mihailo Janketić (2000), Predrag Ejdus (2002), Tihomir Stanić (2003), Vladan Gajović (2005), Vlastimir Đuza Stojiljković (2006), Milan Gutović (2007), Boris Isaković (2008), Nikola Ristanovski (2009), Boris Komnenić (2010), Nataša Ninković (2011), Igor Đorđević (2012) i Vojin Ćetković (2013).
Dan Narodnog pozorišta 22. novembar, ustanovljen je 1968. godine, prilikom obeležavanja stogodišnjice Nacionalnog teatra.
Naime, tog datuma, po novom kalendaru, pre 146 godina (1868) održana je prva predstava novoosnovanog Narodnog pozorišta - „Đurađ Branković“ Karolja Obernjaka u gostionici „Kod engleske kraljice“.
Prva predstava u novoj zgradi, „Posmrtna slava kneza Mihaila“ Đorđa Maletića izvedena je 30. oktobra 1869. godine.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE

SPISAK OSTALIH NAGRADA:

Javne Pohvale za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost Narodnog pozorišta u Beogradu za sezonu 2013/2014:
Sektor stručnih i opštih poslova

• Aleksandar Palija – šef Službe za javne nabavke
• Mileta Pantelić – šef Službe za bezbednost i opšte poslove
• Zlatko Mirković – šef  Grupe za higijensko održavanje
• Predrag Pavlović – vođa smene u Grupi za obezbeđenje i PPZ
• Ljubisav Petrović – vođa smene u Grupi za obezbeđenje i PPZ
• Ivana Nenadović Gostiljac – organizator u Službi za produkciju i međunarodnu saradnju
• Mikojan Bezbradica – urednik veb sajta i istraživač dokumenata i arhive
• Krstić Milija – zamenik šefa Grupe higijenskog održavanja
• Goran Ilić – šef Grupe za nabavke
• Grupa higijenskog održavanja

Direkcija Baleta
• Margareta Bata – solistkinja Baleta
• Balint Rauscher – solista Baleta
• Teodora Spasić - solistkinja Baleta

Direkcija Drame
• Jasmina Urošević - organizator
• Nemanja Konstantinović - organizator
• Bojan Krivokapić – glumac
• Zoran Ćosić - glumac
• Nenad Stojemenović - glumac
• Nela Mihajlović - glumica
• Zlatija Ivanović - glumica
• Nataša Ninković - glumica
• Tanja Mandić Rigonat - režiser
• Sandra Rokvić- ispicijent
• Nataša Mijatović - sekretar

Direkcija Opere
•  Jaraković Srđan - korepetitor
•  Hor Opere
•  Orkestar Opere i Baleta
•  Dečiji hor Horislavaci

Orkestar
•  Miloš Jovanović – I horna
•  Slavko Stanković - I oboa
•  Marija Lazić – II oboa
•  Marko Milatović – II klarinet
•  Ivan Stamenković – bas klarinet
•  Snežana Dragićević – vođa II violina
•  Radoš Ćapin – udaraljke

Hor
•  Dejan Vasiljević – član hor
•  Olivera Krljević – član hora
•  Mira Lazić – član hora
•  Kruljac Ivan – član hora

Tehnički sektor
•  Marković Dalibor – stolar u radionici za izradu dekora
•  Petković Nevenka -  herihter u obućarskoj radionici
•  Grčić Nikolić Katarina – kostimograf
•  Stamenski Dobrivoje – krojač muških kostima
•  Zarkov Anđelina – krojač ženskih kostima
•  Đorđević Miodrag – dekorater na pozornici
•  Đekić Nebojša - rekviziter
•  Andrijević Borivoje - video tehničar
•  Ćurković Perica – tehničar tona
•  Antić Dragan – garderober muške garderobe
•  Petrović Katarina – zamenik šefa ženske garderobe
•  Marinkovski Vlado – glavni rasvetljivač
•  Vesna Hadžislavković – glavni masker vlasuljar
•  Smiljković Božana – zamenik šefa vešeraja
•  Calić Čedomir – mehaničar za liftove
•  Radovanović Milinko – zamenik gl. rukovaoca scenske mehanike


„Zlatne značke“ članovima Kuće za 20 godina rada:
• Pingović Tamara - solista Baleta - I
• Marković Ines - solista Baleta - III
• Pešić Drina - solista Baleta - III   
• Ninković Nataša - glumac - prvak Drame    
• Žigon Ivana - glumac - prvak Drame         
• Mihailović Danijela - glumac - I
• Ugrenović Danijela - glumac - I  
• Pingović Boris - glumac - I
• Ćosić Zoran - glumac - I                           
• Kerkez Sanja - prvak Opere
• Plazinić Dušan - prvak Opere
• Raković Krstonošić Ivanka - solista Opere I
• Pljaskić Branislava - inspicijent Opere i Baleta
• Vujasinović Đorđević Snježana - samostalni organizator Opere
• Janušić Maja - član hora - I
• Todorović Suzana - član hora - I
• Milošević Danijela - član hora - I
• Bukelić Zoran - član hora - I
• Jakovljević Saša - član hora - I
• Kruljac Ivan - član hora - I
• Begenišić Mirjana - član hora - I
• Manigodić Jasmina - I violina tutti
• Živanović Sanja - glavni istraživač dokumenata i arhive
• Ivić Borika - poslovni sekretar Uprave
• Joksić Zoran - kontrolor - šef gledališta
• Nenadović Ružica - operater u PP centrali
• Pavlović Predrag - radnik FTPPO - vođa smene
• Žugić Milovan - radnik FTPPO
• Radovanović Draga - higijeničar
• Ignjatović Snežana - glavni krojač-šef ženske krojačnice
• Šikl Jovanka - krojač-zamenik šefa ženske krojačnice
• Mladenović Dejan - glavni rukovalac scenske mehanike
• Antić Dragan - garderober muške garderobe
• Salević Goran - tehničar za telekomunikacione uređaje
• Ćurković Perica - tehničar tona-zamenik šefa studija
• Kolarević Milan - dizajner svetla-šef studija za dizajn svetla
• Smiljković Božana - zamenik šefa vešeraja    


Članovi Narodnog pozorišta u Beogradu koji odlaze u penziju:
• Krivokapić Miodrag - glumac-prvak Drame
• Pavlov Milenko - glumac  I
• Selenić Lončar Ružica - solista Baleta II
• Fekete Sofija - solista Baleta III
• Stanković Nebojša - solista Baleta III
• Rakinić Krvopić Verica - II violina tutti
• Maksimović Boris - scenograf
• Rajković Predrag - član hora I
• Jovanović Đorđe - inspicijent Drame
• Vulović Ljubinka - poslovni sekr. sekt. struč. i opštih poslova
• Jovanović Aleksandar - električar
• Vuković Đuro - rukovlac scenske mehanike
• Denčić Aleksandar - glavni stolar
• Nikolić Jovica - mikser svetla
• Kocić Milada - glavni frizer-vlasuljar
• Macura Danica - pralja
• Smiljanić Željko - vozač dekora
• Valdman Nikola - glavni bravar
• Zarkov Anđelina - krojač ženskih kostima
• Jakovljević Radojka - higijeničar
• Bastać Nebojša - glavni garderober-šef muške garderobe
• Kocić Slobodan - muzički manipulant