Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO VEČE SA KOSTIMOGRAFKINjOM LjILjANOM DRAGOVIĆ

13 maj 2013

Povodom pet decenija umetničkog rada, u ponedeljak 13. maja u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru ciklusa "Susreti", održano je veče sa kostimografkinjom Ljiljanom Dragović.

Razgovor sa priznatom umetnicom, koja je do sada uradila kostime za 246 predstava, vodili su muzejski savetnik Mirjana Odavić i direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović, dok je za izbor video materijala bio zadužen Petar Antonović.
Ljiljana Dragović, slikar i kostimograf osobenog, izvornog stilskog izraza, jedna od naših najangažovanijih, najvrednijih i najuspešnijih kostimografkinja.
U matičnom Narodnom pozorištu uradila je kostime za 109 predstava. Svoj umetnički trag, ostavila je u gotovo svim teatrima u Beogradu, ali i van njega. Radila je širom Srbije, Crne Gore, ali i na prostoru bivše Jugoslavije.
Njen doprinos, kao autora kostima, veoma je značajan i na filmu i televiziji. U okviru filmske umetnosti potpisala je kostime za 11 filmova, među kojima su i "Dorotej" i "Kosovski boj", za koje je dobila Zlatnu arenu na Pulskom festivalu.
Na televiziji je bila kostimograf u više od 150 emisija dramskog i kulturno – zabavnog programa.
Prema rečima prof. Branislava Stajevića, gospođa Dragović je uspela da, kroz svoj veoma bogati stvaralački opus, sa ogromnim talentom i širokim humanističkim obrazovanjem, vizuelno opredmeti kroz kostim čitav dijapazon ideja.
- Kostimografija u njenoj interpretaciji prevazilazi vremensko ograničenje u kome se odvija predstava ili film, prenoseći u trajno sećanje publike slike istorijske epohe, psihologiju ličnosti i dramaturški sadržaj dela. Kreacija za nju nije isključivo estetski čin, već je njen smisao daleko širi kao delovanje na obrazovanje i direktnu komunikaciju, ponekad veoma komplikovanog sadržaja literarnog predloška, na publiku svih nivoa obrazovanja i životne dobi - ocenio je gospodin Stajević.
U periodu od 2001. do 2007. godine, bila je i profesor na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, predajući dva predmeta: ''Scenski kostim'' i ''Istoriju kostima'', izvevši na put četiri generacije mladih kostimografa.
Za svoj rad u oblasti kostimografije dobila je mnogobrojne nagrade i pohvale, među kojima su i dve Sterijine (1992. i 2001), Nagrada za životno delo (1996), nekoliko Godišnjih nagrada Narodnog pozorišta...
M.B.