Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta otvorena izložba „Gordana Jevtović Minov, primadona i profesor“

20 oktobar 2017

Izložba „Gordana Jevtović Minov, primadona i profesor“, autora Dragana Stevovića, otvorena je u petak 20. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta.

Postavku, priređenu povodom 10 godina od smrti i 70 godina od rođenja, otvorio je v.d. direktora Opere Narodnog pozorišta Janko Sinadinović koji se zahvalio prisutnima što su se odazvali u tako velikom broju i na taj način pokazali poštovanje prema velikoj umetnici Gordani Jevtović.

Sinadinović je istakao da je ona, kao vrhunski sopran, ostavila neizbrisiv trag ne samo na svoju, nego i na njegovu, kao i na generacije koje dolaze.

On je podsetio da je u arhivima ostalo više od deset fonetskih zapisa koji pripadaju Gordani Jevtović i najavio da će Narodno pozorišti, neke od njih, uskoro objaviti.

Sinadinović je izrazio uverenje „da će takvih i sličnih poduhvata biti još“ i pozvao sve koji su došli na otvaranje izložbe da i ubuduće podržavaju „ovakve stvari, jer ovo je jedno zrnce peska koje će, možda, jednog dana da preraste u nešto mnogo više“.

Stevović je prvo pozdravio članove porodica Jevtović i Minov, a potom se prisetio nekih Gordaninih nezaboravnih nastupa, pre svega u „Seviljskom berberinu“ i „Travijati“, koje je prvi put gledao kao četrnaestogodišnjak.

On je istakao da mu je za realizaciju jednog ovakvog poduhvata veoma mnogo značila monografija "Peti čin - Gordana Jevtović Minov",  autora Vladimira Jovanovića i zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi izložbe koja će biti otvorena do sredine decembra.  

Stevović je prisutnima preneo i pozdrave primadone Radmile Bakočević, koja je dugi niz godina radila i sarađivala sa Gordanom, a koja je zbog zdravstvenih razloga bila sprečena da dođe na otvaranje postavke o ovoj vrhunskoj muzičko-scenskoj i koncertnoj umetnici, koja je svojim velikim kreacijama na svim jugoslovenskim i brojnim inostranim operskim scenama, superiornim nastupima na muzičkim festivalima i koncertnim podijumima, kao i veoma uspešnim pedagoškim rezultatima, dala značajan doprinos razvoju naše muzičke kulture i njenoj međunarodnoj afirmaciji.

Postavka obuhvata razne porodične i brojne fotografije iz predstava, plakate, nagrade, spisak kompletnog operskog i koncertnog repertoara, intervjue iz nekoliko dnevnih novina, long plej ploču iz Pergolezijeve „Služavke gospodarice“...

M.B.

 

Biografija

Gordana Jevtović Minov rođena je 9. juna 1947. godine u Beogradu.

Posle završene Sedme gimnazije i muzičke škole "Stanković", gde je učila solo pevanje kod Olge Gradnički, upisala je Muzičku akademiju i englesku književnost na Filološkom fakultetu.

Solo pevanje je diplomirala 1972. godine u klasi operskog umetnika i renomiranog pedagoga Nikole Cvejića, a već na drugoj godini studija angažovana je kao solista u Operi Narodnog pozorišta. Ostala je njen član u kontinuitetu 35 godina i za to vreme ostvarila je više od 40 uloga pevajući u preko 1000 predstava.

Održala je oko 900 koncerata, gostovala je na mnogim operskim scenama u zemlji i inostranstvu, uradila je veći broj snimaka za radio i televiziju.

Dobitnica je velikog broja nagrada.

Više od dve decenije pevala je ulogu Rozine u Rosinijevom “Seviljskom berberinu”. U toj predstavi nastupila je 103 puta, dok je ulogu Violete u “Travijati” izvela na sceni 97 puta.

Odigrala je 59 predstava pevajući ulogu Adele u Štrausovom “Slepom mišu”, a nešto manje, 50 puta, pevala je Đildu u Verdijevom “Rigoletu”.

Ostala je zapamćena po velikom broju uloga u operama domaćih autora kao što su Konjevićeva “Koštana”, Rajičićeva “Simonida” ili Vaudina “Ježeva kućica”.

Preminula je u Beogradu 8. jula 2007. Godine.