Vesti

USPEH MAESTRA DEJANA SAVIĆA U RUMUNIJI

6 oktobar 2013

Istaknuti srpski dirigent Dejan Savić, glavni dirigent Narodnog pozorišta i v.d. upravnika ove nacionalne institucije kulture, prošlog vikenda gostovao je u Rumuniji.

Naš maestro je zajedno sa ansamblima i solistima Rumunske nacionalne opere iz Temišvara izveo Verdijevu operu "Travijata" na Festivalu operske umetnosti u transilvanskom gradu Sibiu, skorašnjoj kulturnoj prestonici Evrope.
Predstava je održana pred prepunim auditorijumom u Gradskom pozorištu ovog lepog srednjevekovnog grada centralne Rumunije. Publika je sa oduševljenjem pozdravila našeg umetnika kao i soliste Mihaelu Marku, Li Ke Ksinga i Dana Pataka u glavnim ulogama.
Sam Festival koji se ove godine održava 12. put, osim ove predstave na programu ima još sedam programa na kojima učestvuju vrhunski evropski vokalni i instrumentalni solisti, dirigenti i ansambli.
Boravak u Rumuniji maestro Savić je iskoristio i da inicira razgovore o saradnji dveju operskih kuća, beogradske i temišvarske Nacionalne opere.
Ove institucije, osim što su geografski bliske, povezuje i slična muzička tradicija, vokalna škola i repertoarski planovi, tako da je izvesno da u bliskoj budućnosti bude zajedničkih projekata, na zadovoljstvo umetnika i publike oba grada.