Vesti

USPEŠNO GOSTOVANjE DEJANA SAVIĆA U BUKUREŠTU

19 oktobar 2012

Na poziv Rumunskog nacionalnog radija, u Bukureštu je protekle nedelje gostovao v.d. upravnika Narodnog pozorišta, naš ugledni dirigent i istaknuti umetnik Dejan Savić.

Savić je, otvarajući sezonu Kamernog orkestra nacionalnog Radija, sa odličnim muzičarima ovog renomiranog nasambla izveo dela Čimaroze, Forea i Vorišeka, dok je solista u koncertu za orgulje i orkestar Františeka Ksavera Briksija bio sjajni mladi češki instrumentalista Pavel Kohout.
Povod da koncert, održan u velikoj koncertnoj sali Radija, bude ovako koncipiran leži u podatku da su velike koncertne orgulje u dvorani posle dve godine u potpunosti restaurirane i obnovljene, tako da danas mogu da odgovore svim umetničkim i repertoarskim zahtevima.
Publika i muzičari orkestra su sjajno primili rad i nastup našeg umetnika, uz dogovor da se u narednoj sezoni osim sa Kamernim, maestro Savić predstavi publici u glavnom gradu Rumunije i sa Velikim simfonijskim orkestrom Nacionalnog radija.
Osim dve talasne dužine Nacionalnog radija koje tradicionalno prenose sve muzičke događaje uživo, nastup umetnika je bilo moguće pratiti i putem interneta, koji rumunska nacionalna medijska kuća duže vreme koristi u cilju promovisanja umetničke muzike. Koncertu su prisustvovali predstavnici Ambasade Srbije u Bukureštu, sa kojima je razgovarano o mogućnostima realizacije bogatije i sadržajnije saradnje na polju kulture susednih država.