Vesti

USPEŠNO GOSTOVANjE DEJANA SAVIĆA U RUMUNIJI

1 decembar 2011

Šef dirigent Narodnog pozorišta u Beogradu, maestro Dejan Savić ove sedmice je gostovao u Temišvaru, Rumunija. On se pojavio u ulozi muzičkog rukovodioca predstave Đuzepe Verdija Travijata, održane u Rumunskoj nacionalnoj operi u ovom banatskom gradu.

Naš umetnik je za veoma uspeo nastup požnjeo velike aplauze i priznanja učesnika i publike, tako da je već ugovoren i nastavak saradnje sa ovom renomiranom operskom kućom, koja dobar deo sezone provodi na gostovanjima širom Evrope. Osim presudnog uticaja maestra Savića uspeh predstave je i posledica odličnih solista u glavnim ulogama (Marku, Balašesku, Estefan), preciznog hora i nadahnutog orkestra, kao i atraktivnih baletskih numera tokom večeri.
Tokom boravka u Temišvaru, g. Savića je primio Generalni konzul Republike Srbije g. Lazar Manojlović, kojom prilikom su razmatrane mogućnosti povećanja obima gostovanja srpskih umetnika u ovoj sredini, u kojoj inače živi i deluje značajan broj ljudi srpskog porekla, veoma privrženih matici i radih da ovakva gostovanja isprate i podrže.
U istom pravcu je tekao i razgovor između g. Savića i dr Milenka Lukina, predsednika Srpskog kulturnog udruženja "Beli bagrem", koje okuplja etničke Srbe sa umetničkim obrazovanjem i sklonostima. I ovde je razgovarano o potrebi i mogućnostima pomoći iz matice ambicioznim programima i delatnostima ovog važnog udruženja, koje je učinilo mnogo na očuvanju i afirmaciji identiteta srpske zajednice kroz kulturne aktivnosti raznih profila.