Vesti

USPEŠNO GOSTOVANjE MAESTRA DEJANA SAVIĆA U ALBANIJI

28 septembar 2015

Istaknuti srpski muzički umetnik, dirigent Dejan Savić, vratio se sa više nego uspešnog gostovanja u Albaniji.
On je, na poziv Iljira Kernija, direktora Nacionalne Opere i Baleta u Tirani, nastupio na premijernom Simfonijskom koncertu u okviru tekuće sezone, dirigujući Orkestrom ove jedinstvene ustanove kulture u glavnom gradu Albanije.
Na programu su bila dela Betovena i Dvoržaka, dok su se kao solisti predstavili renomirani domaći instrumentalisti, violinistkinja Abigejla Voština i pijanistkinja Merita Redža, kao i italijanski čelista Luka Franceti.
Prvom gostovanju srpskog dirigenta posle više decenija posvećena je velika pažnja u javnosti i medijima našeg južnog suseda. G. Savić je dao niz intervjua i izjava, državnoj RTA koja je i snimala koncert, kao i više privatnih televizija i novinskih kuća, tokom i posle izuzetno posećene konferencije za štampu.
Maestra Savića i Iljira Kernija primila je ministarka kulture Vlade Albanije gđa Mirela Kumbaro Furdži, kao i nj.e. ambasador Srbije u Albaniji g. Miroljub Zarić, oboje prisutni na koncertu uz niz ambasadora drugih zemalja i ministara u Vladi.
Prepuna dvorana Nacionalne Opere i Baleta, koji će iduće godine ući u proces rekonstrukcije, sa oduševljenjem je pozdravila odličan nastup svih umetnika na sceni.
Dvojica direktora kulturnih institucija još tokom boravka g. Kernija u Beogradu u proleće o.g. povela su razgovore o mogućoj dugoročnoj saradnji ansambala dva teatra.
S obzirom na predstojeću rekonstrukciju zgrade u Tirani, usaglašena je ideja da pred svoja ministarstva izađu sa predlogom gostovanja u Srbiji nove produkcije albanskog nacionalnog Baleta u koreografiji proslavljenog Angelina Preljokaja, koja bi se prikazala u Beogradu, Novom Sadu i Nišu a nakon toga gostuje u Parizu.
Nakon zapaženog nastupa u Nacionalnoj Operi i Baletu, Dejan Savić je dobio poziv da tokom sezone nastupi i sa Simfonijskim orkestrom Radio - televizije Tirane, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.