Vesti

Buran aplauz za Jasminu Trumbetaš Petrović na sceni Bukureštanske opere, za ulogu Tatjane u “Evgeniju Onjeginu”

6 februar 2018

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Jasmina Trumbetaš Petrović gostovala je sa velikim uspehom u Bukureštanskoj operi, u predstavi “Evgenije Onjegin” Petra Iljiča Čajkovskog.

Na Velikoj sceni te renomirane rumunske operske kuće, naša umetnica nastupila je 2. februara kao Tatjana, (glavna sopranska uloga) romantična devojka koja vreme provodi čitajući romane i maštajući o svom životu kroz sudbine junakinja iz literature.

U ovoj operi, kojom je dirigovao maestro Iurie Florea, učestvovali su solisti, Hor i Orkestar Bukureštanske opere.

U izjavi za sajt Narodnog pozorišta, Jasmina Trumbetaš Petrović kaže da je veoma zadovoljna svojim nastupom, a posebno je oduševljena reakcijama publike u prepunoj sali.

“Na moje veliko zadovoljstvo, više od 1000 gledalaca, pozdravilo me je dugim, burnim aplauzom prvo na poznatoj ariji Tatjane (scena pisma koja traje 20 minuta), a zatim i na samom kraju, uzvicima “bravo”. Bila sam zaista srećna što sam opravdala očekivanja publike kojoj nisam poznata, a koja je htela da čuje, očigledno, nešto što je dobro. To je samo pokazalo da moj umetnički nivo stoji rame uz rame sa drugim evropskim i svetskim kolegama”, kaže naša umetnica koja je u rumunskoj prestonici gostovala na poziv Bukureštanske opere.

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam nastupila u toj operskoj kući, pogotovu, što opera u Bukurestu ima veliku tradiciju i važi za jednu od najboljih u Rumuniji, imajući u vidu umetnički nivo. Veoma lepo su me primili svi, od inspicijenta, preko reditelja, korepetitpra, kostimografa, koreografa, do solista i dirigenta. Maksimalno su mi izašli u susret, odnosno svi su se potrudili da mi omoguće da što bolje i brže uđem u njihov način rada i, naravno, režiju. U nadi da će se saradnja nastaviti i dalje, ostaje mi da još malo živim od utisaka sa ovog gostovanja”, dodala je Jasmina Trumbetaš Petrović i napomenula da sa velikom radošću iščekuje i nove susrete sa beogradskom publikom, na sceni matičnog Narodnog pozorišta.

Naime, već 14. februara, pod dirigentskom upravom gosta iz Italije Alberta Veronezija, pevaće naslovnu ulogu u Pučinijevoj operi “Madam Baterflaj”. U tom operskom remek-delu o tragičnoj sudbini jedne japanske gejše, njenoj iskrenoj i čistoj ljubavi punoj čežnje, razočaranja i stradanja, nastupiće i Višnja Popov (Suzuki), Janko Sinadinović (Pinkerton), Vladimir Andrić (Šarples), Tatjana Mitić (Kejt), Aleksandar Stamatović (Bonzo), Igor Matvejev (Goro), Marko Pantelić (Jamadori) i Nikola Basta (Komisario).

Nedelju dana kasnije, 21. februara, uslediće još jedna njena naslovna uloga, i to ponovo u Pučinijevoj operi. Reč je o “Toski”, kojom će dirigovati gost iz Švajcarske Andrin Helši, a u podeli će biti i Dušan Plazinić (Kavaradosi), Vuk Zekić (Skarpija), Strahinja Đokić (Crkvenjak), Vuk Matić (Anđeloti), Darko Đorđević (Spoleta), Predrag Gligorić (Šarone), Sveto Kastratović (Tamničar) i Sanja Kosanić (Pastir).
M.B.

Galerija