Vesti

KOMEMORACIJA KSENIJI JOVANOVIĆ ODRŽANA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

5 decembar 2012

Komemorativni skup povodom smrti prvakinje Narodnog pozorišta u penziji Ksenije Jovanović održan je u sredu 5. decembra na Sceni "Raša Plaović".

Prisutnima u publici, među kojom su bili  ministar kulture Republike Srbije Bratislav Petković, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i druge javne ličnosti, prva se obratila direktorka Drame Molina Udovički Fotez koja je podsetila da je Ksenija Jovanović upravo na ovoj sceni 6. novembra odigrala svoju poslednju ulogu - Majku Pintorovića u komadu Ljubomira Simovića "Hasanaginica" u režiji Jagoša Markovića.
- U dugoj istoriji Narodnog pozorišta, koja traje gotovo vek i po, Ksenija Jovanović je sigurno bila jedna od najznačajnijih glumica. Gospođa glumica Ksenija Jovanović, za mene lično, a verujem i za mnoge kolege, bila je umetnički i etički stub Drame Narodnog pozorišta - rekla je ona i pozvala sve prisutne da minutom ćutanja odaju poslednju poštu Kseniji Jovanović koja je preminula 1. decembra u Beogradu, u 84. godini.
Reditelj Jagoš Marković je istakao da će nam posle Ksenijinog odlaska ostati sećanja "stvarna kao život sam, a ostaće i njena umetnost".
- Ksenija je u svemu bila drugačija od naše svakodnevice. Uzvišena i pravedna, otmena i dragocena, večna a ljudski topla i puna saosećanja, nežna a jaka, ranjiva, a stamena - ocenio je Marković i dodao da veruje da će Ksenija otići "u lepši i bolji svet, jer ona to zaslužuje".
Prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Radmila Živković, koja je sa Ksenijom igrala u brojnim predstavama, rekla je da je sa njom bila ne samo koleginica, nego i drugarica.
- Ona je i devojčica, i velika umetnica, i gospođa... Za mene je strašan osećaj da Ksenije više nema. Volela me je i poštovala isto onoliko koliko sam ja nju volela i poštovala. Nadam se da će buduće generacije sve ono veliko i lepo što je Ksenija imala u sebi, negde sačuvati. To je obaveza naše profesije. Hvala joj za sve što je učinila za pozorište i za ljudskost u pozorištu i među ljudima uopšte - rekla je gospođa Živković.
Glumac Nenad Stojmenović pročitao je pesmu pozorišnog kritičara Buce Mirkovića posvećenu Kseniji Jovanović, kao i pismo dramske spisateljice i rediteljke Vide Ognjenović u kojem je, između ostalog, napisala da sa njenim odlaskom "odlazi i ogromna povorka odlično odigranih velikih uloga".
- Svaka predstava u kojoj je ona igrala, bila je za njen umetnički udeo u njoj ozbiljnija. Stamenom damskom pojavom uveličavala je karaktere tragičnih kraljica i heroina naše i svetske klasike. A, opet, umela je da se smanji i stanji do promašenih gubitnica i slabotinja, kao i da ljupko tancuje i šarmira kao luckasta farsična komičarska figura. Nikad, ni u čemu, nije birala lakši način igre. Svaka je njena odigrana uloga bila promišljeno i superiorno sazdano umetničko delo - napisala je Vida Ognjenović.
Glumica Ružica Sokić je podsetila da je Ksenija, njoj i brojnim njenim koleginicama na početku karijere, kao i kasnije, uvek bila "uzor u svemu - uvek dama, i na pozornici i u životu".
Prema njenim rečima, Ksenija je posedovala kvalitete koji su u ovom današnjem vremenu veoma retki.
- Bila je topao čovek. Nema osobe kome nije pružila ruku. Bila je uvek spremna da pomogne u teškim trenucima - prisetila se Sokićeva i naglasila da je i njoj jednom prilikom "pomogla kao da smo rođene sestre, a bile smo samo koleginice".
Pozorišna i radio rediteljka Nađa Janjetović rekla je da je za Kseniju vezuje "više od tri decenije iskrenog, dubokog i pravog prijateljstva koje je trajalo do njenog poslednjeg dana".
- Svojom divnom ličnošću i svojom umetnošću, obogatila je moje stvaralaštvo, a što je mnogo važnije i moj život - istakla je Nađa Janjetović i pročitala svoj tekst "O umetnosti radiofonije Ksenije Jovanović" koji je objavljen u monografiji objavljenoj povodom dodele Nagrade "Dobričin prsten" Kseniji Jovanović 23. decembra 2007. godine.
Glumac Ivan Nikolić je kazao da ga za Kseniju vezuju godine prijateljstva "pravog i dubokog" i naglasio da na osnovu toga može odgovorno da tvrdi koliko je Ksenija bila veliki čovek.
- Kolika je bila glumica i dama, to svi znamo. Ali, čovek je bila, zaista, veliki. Valjda, bez toga ne može ni prvo, ni drugo. Gajila je duboki osećaj empatije prema svima koji su bili u nevolji. Taj duboki osećaj empatije i altruizma, vodio ju je kroz život. Ksenija nije imala ni trunku malograđanštine. Bila je pravi kosmopolita - ocenio je Nikolić.
Glumica Vanja Ejdus kazala je da je sa Ksenijom igrala samo u jednoj predstavi, a ta saradnja - u "Hasanaginici", trajala je punih 11 godina.
- U poslednjih nekoliko predstava, iako je već bila jako loše, držala se kao kraljica. Glumila je kao kraljica. Osećala sam njenu slabost u telu, ali je u glasu i glavi bila veoma moćna. Uvek smo delile garderobu. Iza snažne i stroge Ksenije, krila se emotivna i pažljiva Ksenija, topla, uvek doterana i dostojanstvena, do poslednjeg dana - rekla je Vanja Ejdus.
Ispraćaj za kremaciju prvakinje beogradskog Narodnog pozorišta u penziji Ksenije Jovanović, obavljen je istog dana na Novom groblju u Beogradu.
M.B.