Vesti

Održana beogradska premijera visoko nagrađivane predstave „Sitnice koje život znače”

23 oktobar 2022

Beogradska premijera visoko nagrađivane predstave „Sitnice koje život znače“, po istoimenom bestseleru jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, koja je obeležila ovo kulturno leto, održana je 23. oktobra na Sceni „Raša Plaović".

Ovaj komad koji govori o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare, „staro džangrizalo“ koji pred sam kraj života dobija želju da iz korena promeni svoj karakter, Narodno pozorište u Beogradu uradilo je u koprodukciji sa Beo Art-om i Centrom za kulturu Tivat, u dramatizaciji Đorđa Kosića i režiji Andreja Nosova. 

Posle uspešne premijere 12. avgusta na 18. festivalu Purgatorije u Tivtu, predstava je osvojila dva priznanja na 9. Festivalu Novi Tvrđava teatar – glumici Neli Mihailović pripala je Nagrada za najbolju žensku ulogu, a Mladen Andrejević je za lik Čezarea osvojio Nagradu „Milan Gutović”.

O radu na predstavi reditelj Nosov je rekao:
Za mene je ovaj rad, i to tkanje tih malih sitnica, tih odnosa, zapravo nešto što me najviše uzbudilo i što mi je najznačajnije. Mislim da smo u traganju za tim ljudima i prepoznavanju u našem okruženju tih ljudi koji se nalaze u tim malim okršajima zapravo uspeli da pronađemo neku tačnu nit i neku dobru meru toga šta je tu zapravo stvarno jedno veliko pitanje u odnosu na život, a šta je sudbina tragična, jer svako može biti tragičan.

Predstava će do kraja meseca imate dve reprize - 24. i 27. oktobra.