Vesti

U MUZEJU PROSLAVLjENA GODIŠNjICA OD OSNIVANjA I OTVORENA IZLOŽBA O STEVANU SREMCU

22 novembar 2011

Izložba “Stevan Sremac, akademik i akademac” otvorena je 22. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu povodom proslave prve godišnjice tog muzeja, a u okviru 143 rođendana Nacionalnog teatra.

Izložbu su zajednički priredili Muzej Narodnog pozorišta i Narodni muzej iz Niša, a autori su Zorica Janković i Jovan Mladenović.
Jankovićeva je rekla da je izložen deo ličnih predmeta Stevana Sremca, kao što su njegove beležnice, rukopisi i ordenje.
Prema njenim rečima, izložene su i fotografije Stevana Sremca i junaka koji su bili njegova inspiracija, kao i orginalni plakati predstava “Ivkova slava” i “Zona Zamfirova”.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović rekao je da je srećan što se Stevan Sremac vratio u “svoju kuću”.
On je istakao da nije tačna izreka da su mladost i starost dva odvojena kontinenta i da to potvrđuje saradnja “starog, renomiranog Narodnog muzeja iz Niša, i najmlađeg, Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu”.
Đurović je prisutnima predstavio i ljude bez čijih zasluga Muzej Narodnog pozorišta sigurno ne bi bio to što jeste – jedan od najposećenijih muzejskih prostora u Srbiji. Među njima su autor arhitektonskih postavki izložbi prof. arh. Zoran Bulajić, autor znaka i vizuelnog identiteta Muzeja prof. arh. Zoran Blažina, kustoskinja Zorica Janković i autor idejnog projekta enterijera Muzeja prof. arh. Milan Pališaški.
Direktor Narodnog muzeja iz Niša Slaviša Popović podsetio je da je Stevan Sremac ovekovečio ambijent Niša s kraja 19. veka i da taj muzej čuva sve što je on ostavio kao legat.
“Svesni smo misije da je potrebno da se otrgne od zaborava ono što ne sme da se zaboravi, da u Srbiji ne bude zaboravljenih umova”, rekao je Popović.
On je Božidaru Đuroviću uručio fotografiju Kalče, jednog od Sremčevih junaka iz “Ivkove slave”.
Izložba predmeta koji su vlasništvo Narodnog muzeja iz Niša biće otvorena u Muzeju Narodnog pozorišta do februara 2012. godine.
M.B.