Vesti

Filozofski teatar i mjuzikl „Bolivud“ 15. septembra na Sceni „Raša Plaović“, u okviru 52. Bitefa

6 septembar 2018

U okviru 52. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (Bitef), u subotu 15. septembra na Sceni „Raša Plaović“ u 12 časova biće održano novo izdanje Filozofskog teatra, dok će u večernjem terminu (20,00), kao deo Glavnog programa, biti izveden mjuzikl „Bolivud“, po tekstu i u režiji Maje Pelević, na muziku Anje Đorđević.

„Filozofski teatar“ je projekat koji je započet u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2014. godine, a već nekoliko sezona održava se i u Narodnom pozorištu u Beogradu. 

Osnovan je sa željom da se ponovo uspostavi bliska veza između filozofije i pozorišta.
 
Kako napominje pokretač projekta, filozof i aktivista, Srećko Horvat, „veza između filozofije i kazališta uvijek je bila jača nego veza između filozofije i bilo kojega drugog medija". 

Ovo će, inače, biti prvo izdanje „Filozofskog teatra“ u čijem fokusu će se naći pozorište, a reditelj Oliver Frljić i Horvat govoriće o odnosu pozorišta i trenutne društveno-političke realnosti.

U „Bolivudu“, koji se na duhovit način bavi Srbijom danas iz perspektive radnika u kulturi, uloge tumače Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković.

U predstavi učestvuju i muzičari Nevena Penčić, Aleksandar Solunac i Danilo Tirnanić.

Koreograf je Igor Koruga, scenograf Igor Vasiljev, a kostimograf Marina Vukasović Medenica.

Radnja komada pisanog u stihovima počinje u trenutku kada u mali grad na granici dolazi bolivudski producent koji želi da u bivšoj fabrici „Mladost”, koja je sada pozorište, otvori studio i pruži priliku glumcima, a i svim drugim ljudima u tom mestu da dobiju ulogu u bolivudskom spektaklu…

Predstava, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, premijerno je izvedena 25. maja ove godine. 

Ovogodišnji Bitef biće održan od 13. do 22. septembra pod sloganom “Svet bez ljudi”.

Glavni program, prema rečima selektora Ivana Medenice, obuhvatiće deset predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije, a u fokusu selekcije biće zaokretanje društva ka desnom populizmu, ksenofobiji, rasizmu... 
M.B.

Tekst Ivana Medenice (obrazloženje selekcije) o predstavi "Bolivud" možete pročitati OVDE