Vesti

Ovacije za „Balkanskog špijuna“ na 70. Dubrovačkim letnjim igrama

16 avgust 2019

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, odigrana je 16. i 17. avgusta s velikim uspehom na 70. Dubrovačkim letnjim igrama, a oduševljena publika, obe večeri, ispratila je ovacijama glumački ansambl.

Na prepunoj otvorenoj sceni, u parku Gradac, koja ima 500 mesta, uloge su ostvarili Ljubomir Bandović (Ilija Čvorović), Nela Mihailović (Danica Čvorović), Dušanka Stojanović Glid (Đura, Ilijina sestra bliznakinja),  Katarina Marković (Sonja Čvorović), Milutin Milošević (Podstanar) i Vanja Milačić (Spikerka).

Na jednom od najstarijih evropskih festivala, koji je još 1956. godine postao član Evropske festivalske asocijacije, izvođenje legendarne satirične farse, prema kojoj je snimljen i kultni film, prvo je bilo planirano samo u jednom terminu (16.08.), ali je zbog ogromnog interesovanja publike, uveden i dodatni, dan kasnije, za koji su ulaznice, takođe, bile rasprodate.

Gostovanje "Balkanskog špijuna", između ostalog, značajno je i po tome što je ovo prva predstava Narodnog pozorišta u Beogradu koja je posle više od tri decenije odigrana na Dubrovačkim letnjim igrama.

Upravnica Ivana Vujić, u ime uspostavljene saradnje, uručila je  selektorki i umetničkoj direktorki festivala Dori Ruždjak Podolski - plaketu Narodnog pozorišta. Tom prilikom je obrazložila da za taj gest postoje još dva značajna razloga: 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu i sedam decenija Dubrovačkih letnjih igara.

Na ovogodišnjoj manfestaciji, od 10. jula do 25. avgusta, biće izvedeno više od 80 dramskih, muzičkih, baletskih, filmskih, folklornih i drugih programa na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija, objedinjenih konceptualnim okvirom “Mitovi grada”.

U fokusu nove verzije čuvene Kovačevićeve drame, koja je premijerno izvedena 1. oktobra prošle godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja...

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).

Narodno pozorište u Beogradu, od samih početaka Dubrovačkih letnjih igara, pa sve do nekoliko godina uoči rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991, bilo je čest učesnik na toj teatarskoj i muzičko-scenskoj manifestaciji.

Prvi put, nacionalni teatar, nastupio je na ovom festivalu 5. jula 1957. godine, sa Sofoklovom tragedijom „Car Edip“, u režiji Huga Klajna, koji je naslovnu ulogu poverio Ljubiši Jovanoviću. 
U podeli su bili i Nada Škrinjar (Jokasta), Dragan Laković (Kreont), Radomir Raša Plaović (Tiresija), Vojislav Jovanović (Sveštenik Zevsov), Severin Bjelić (Glasnik iz Korinta), Stanko Buhanac (Lajev), Branislav Jerinić (Sluga), Milorad Dušanović (Horovođa), Petar Banićević, Dragomir Bojanić Gidra, Predrag Tasovac, Milan Puzić, Pavle Minčić (Hor staraca tebanskih)...

Među predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, koje su ostavile značajan pečat u istoriji Dubrovačkih letnjih igara, bio je i Krležin „Aretej", u režiji Bojana Stupice, sa Vasom Pantelićem u naslovnoj roli, potom Šekspirova komedija „Na tri kralja ili kako hoćete“ (režija Bojan Stupica), drama Velimira Lukića „Dugi život kralja Osvalda“ (režija Braslav Borozan), scenska igra „Katuli Karmina” i scenski koncert „Trijumf Afrodite” (deo triologije „Trijumf” Karla Orfa, u čijem sastavu je i „Karmina Burana“)...

Poslednji put, Narodno pozorište u Beogradu nastupilo je na Dubrovačkim letnjim igrama pre 32. godine – 1987, sa Verdijevom operom „Atila“, koja je izvedena dva puta. 
U ovom remek-delu operske umetnosti, pod dirigentskom upravom Nikolaja Žličara i u režiji Dejana Miladinovića, naslovnu ulogu (u alternaciji) pevali su basovi Aleksandar Đokić i Franjo Petrušanec.
U scenografiji Aleksandra Zlatovića i kostimima Milanke Berberović, nastupili su i Slobodan Stanković/ Goran Gligorić (Ecio), Milka Stojanović/ Radmila Bakočević (Odabela), Predrag Protić/ Zvonimir Krnetić (Foresto), Zoran Janković (Uldino) i Miodrag Jovanović/ Vukašin Savić (Leone). 
M.B. 

Reportaže o gostovanju „Balkanskog špijuna“ u Dubrovniku, objavljene 18. i 19. avgusta u „Večernjim novostima", možete pročitati OVDE18.08. / OVDE19.08.

Galerija